top of page
Zoeken
chainpr

Deloitte | Contentstrategie

De kennismaking met een multinational


Na een maand hard werken was het zover; de geboorte van ChainPR als een volwaardig PR bureau. Veel tijd om dit te vieren was er echter niet, de eerste case stond al voor de deur. Deloitte, nummer 121 in het rijtje van de 500 grootste bedrijven in Nederland (Dijkstra, 2018), lanceert volgend jaar een nieuwe communicatiestrategie. Aan ons de vraag om een contentstrategie te ontwikkelen om de vijf nieuwe thema’s van Deloitte te laten beklijven bij de stakeholders.


Op het oog lijkt deze vraag niet zo moeilijk. Alle medewerkers van ChainPR hebben in hun carrière al vaker te maken gehad met het ontwikkelen van een contentstrategie. Binnen de case van Deloitte waren er echter tal van factoren die deze opdracht complexer maakte dan we gewend waren. De grootste factor daarin was Deloitte zelf. Deloitte is een van de grootste accountancybureaus van Nederland. Daarnaast zijn ze actief op het gebied van het geven van belasting- en juridisch advies, consultancy, risk management en financiële advisering. Bij Deloitte werken ruim 6100 werknemers die verspreidt zijn over 15 kantoren in Nederland. Je leest het al: een mega- en complexe organisatie die actief is op ontzettend veel terreinen. Zie daar maar eens een eenduidige contentstrategie voor te bedenken…


Bij ChainPR houden we wel van een uitdaging, vol goede moed gingen we aan de slag. Over een aantal weken moest ons plan namelijk gepitcht worden. Er werd onderzoek gedaan naar Deloitte zelf en naar de externe omgeving. Het feit dat Deloitte op zoveel terreinen actief is maakte het onderzoek naar de externe omgeving van Deloitte lastig. We besloten ons daarom vooral op Deloitte zelf te richten, wat is het voor bedrijf en wat willen ze nou eigenlijk zelf. Bij de briefing van de case werd al snel duidelijk dat Deloitte in het nieuwe jaar vijf nieuwe thema’s gaat introduceren. Deze thema’s waren: The Future of Work, The Future of Health, The Future of Energy, The Future of Mobillity en The Future of Food. Na verdere gesprekken met Deloitte werd echter ook duidelijk dat het bedrijf niet goed wist wat ze nou eigenlijk met de thema’s moest gebeuren. Aan wie gaan we het communiceren, met welke boodschap, via welke kanalen, het was allemaal nog niet duidelijk. Het leek wel of Deloitte niet zozeer behoefte had aan een contentstrategie, maar meer aan duidelijkheid en een structuur.


Om wat orde in de chaos te scheppen werd er dan ook voor gekozen een model voor Deloitte te ontwikkelen wat Deloitte houvast zou geven om de vijf thema’s goed te kunnen communiceren. Middels het model, The Choosing Web genaamd, zorgden we ervoor dat Deloitte, met een overzichtelijk schema, makkelijker strategische keuzes kan maken omtrent het communiceren van de vijf thema’s. Om ook binnen de vijf thema’s orde te scheppen, zijn de thema’s onderverdeeld in een overkoepelend thema: The Future of Life. De thema’s waarover Deloitte gaat communiceren gaan tenslotte iedereen in de maatschappij aan. Op die manier werd de verbinding tussen organisatie gelegd en was Deloitte helemaal klaar om The Future of Life te laten zien aan het grote publiek.



Ondanks het vernieuwende en originele idee werd The Choosing Web niet tot winnaar van de pitch verkozen. Toch zien we onszelf ook als winnaar. Deze case was een nieuwe ervaring en zal onze positie als de sterkste schakel alleen maar sterker maken. 






7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page