top of page
Zoeken
chainpr

Brief aan de voorzitter

Geachte voorzitter,


Afgelopen weekend zat ik een biertje te drinken op een terras. Ik zat, zoals ik wel vaker doe, na te denken over het leven. Over dingen die zijn gebeurd, maar ook over dingen in de toekomst. Een van de dingen waar ik aan dacht was mijn pensioen. Ik kan me zo voorstellen dat ik aan het begin van mijn pensioen nog vrij fit zal zijn, ik nog veel vrienden zal hebben en ik nog samen met mijn vrouw ben. Waarschijnlijk zal dit, naarmate ik verder mijn pensioen in zal gaan, minder worden. Ik word minder fit, mijn vrienden zullen doodgaan en de kans dat mijn vrouw en ik tegelijk overlijden is klein waardoor er een van ons over zal blijven. Het verhaal dat ik hier schets, is helaas geen uitzondering. Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds (Nationaal Ouderenfonds, 2019) blijkt dat bijna de helft van de ouderen zich eenzaam voelt. Eenzaamheid is een serieus probleem. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de kans op vroeg overlijden groters is voor eenzame mensen, dan voor mensen met overgewicht (Nationaal Ouderenfonds, 2019). Ik zou de regering dan ook willen oproepen om hier iets aan te doen. Ieder mens heeft namelijk het recht om waardig oud te worden. 


Het moet meer

Uiteraard weet ik dat de regering al dingen doet om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen. Het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ is daar een voorbeeld van (Rijksoverheid, 2019). In dit programma gaat het vooral om signaleren en de eenzaamheid doorbreken. In mijn ogen is dit echter niet genoeg, het probleem ligt namelijk dieper. Bij het programma wordt van de burger verwacht dat ze iets doen, bijvoorbeeld wat vaker een praatje maken.. Daarnaast worden er veel opties gegeven wat ouderen zelf kunnen doen als ze zich eenzaam voelen, deze opties zijn echter allemaal online te vinden. Het aantal ouderen dat internet gebruikt stijgt, maar ligt nog steeds vrij laag. 32% van de ouderen gebruikt nooit internet (CBS, 2019). Dat is een substantieel aantal en helpt niet mee wat het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ betreft. Gelukkig heeft minister De Jonge uiteindelijk wel ingezien dat juist het persoonlijke contact belangrijk is. De manier waarop het persoonlijke contact wordt ingericht is echter zeer slecht te noemen. Het persoonlijke contact wordt namelijk bij de thuiszorgorganisaties neergelegd. De thuiszorg in Nederland staat zwaar onder druk, personeelstekorten vieren hoogtij (Vleugels, 2018).  


Hoe nu verder?

Ik zou de regering, en dan met name Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op willen roepen om in plaats van aan symptoombestrijding, het probleem bij de wortel aan te pakken. Zorg ervoor dat de personeelstekorten in de zorg worden teruggedrongen, zorg ervoor dat het aantal bejaardenhuizen groeit en het belangrijkste; zorg ervoor dat de maatschappij gaat beseffen dat we met zijn allen steeds verder naar binnen keren. Leg de focus bij bewustwording van het probleem en zorg ervoor dat de ouderen weer persoonlijk contact ervaren. Niet door middel van internet, maar door middel van persoonlijk contact, dat is uiteindelijk de enige manier om de eenzaamheid tegen te gaan. 


Ryan Vos Partij van den Arbeid


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page